Bescherm uzelf tegen inflatie

Bescherm uzelf tegen inflatie

Veel mensen lijden aan geldillusie. Zij denken ten onrechte dat je met een euro in de toekomst net zoveel kunt kopen als nu.

Wie had in 1974 gedacht dat een Volkswagen Golf vier decennia later geen €4.500 euro (afgerond 10.000 gulden) zou kosten, maar €32.000 euro (70.000 gulden). En wie kan zich voorstellen dat een dergelijke auto over een kwart eeuw €60.000 kost?

Tot voor kort had bijna niemand oog voor de gevolgen van inflatie. De inflatie lag dan ook jarenlang onder de 2%. Na het uitbreken van de coronapandemie is de aandacht hiervoor toegenomen. De inflatie is voelbaar in de prijs van uw dagelijkse boodschappen. Hoewel de inflatie is afgenomen ten opzichte van 2022, betekent dit niet dat de prijzen niet meer stijgen. Ze stijgen alleen minder hard.

 

Uw eigen invloed op inflatie

Inflatie is voor de gemiddelde Nederlander een gegeven. Je kunt er niets aan doen dat alles duurder wordt. Maar je kunt je er wel tegen wapenen. Meer dan u wellicht denkt. Het volgende voorbeeld illustreert dit.

Henk Bosma is begin jaren zeventig gestart met werken en heeft altijd een vaste baan gehad met een modaal inkomen. Zijn salaris bedroeg in die tijd ongeveer €5.600 euro bruto per jaar en bedraagt momenteel in zijn laatste arbeidsjaar €38.000 bruto. Een gemiddelde stijging van nog geen 4% per jaar. Houden we echter rekening met de inflatie, dan bedraagt de stijging slechts 0,6% per jaar. Gelukkig heeft Bosma begin jaren zeventig een eigen woning gekocht voor ruim €20.000 (in 1973 had hij vier jaarsalarissen nodig om de woning te kunnen betalen, inmiddels meer dan elf bruto jaarsalarissen). Hij kon deze uit een erfenis cash betalen. De woning is inmiddels €448.000 waard. Dat is een gemiddelde prijsstijging van bijna 6% per jaar, gecorrigeerd met inflatie ruim 2,5% per jaar. Bosma hield per jaar altijd geld over, dat hij op een spaarrekening parkeerde. Gemiddeld bedroeg het rendement hierop 4,3% per jaar, rekening houdend met de inflatie is dat een kleine 1,5%. Kortom het saldo op zijn spaarrekening is in euro’s toegenomen, maar wat hij ervoor kan kopen is nauwelijks toegenomen. Beleggen heeft Bosma nooit aangedurfd. Als hij had belegd in een wereldwijde aandelen (in de MSCI World Index) had hem dat gemiddeld meer dan 9% rendement per jaar opgeleverd. Gecorrigeerd voor de inflatie was daar ruim 6% van overgebleven.

 

Aandelen om de koopkracht te verbeteren

Op basis hiervan was het niet vreemd geweest als een financieel planner hem had geadviseerd om een deel van het spaaroverschot te  in aandelen. De financiële positie van Bosma had er dan een stuk rooskleuriger uitgezien. Hij had wellicht al eerder kunnen stoppen met werken en zijn (klein)kinderen financieel kunnen ondersteunen.

Al met al is het goed om u te beseffen dat inflatie een slechte invloed heeft op uw bezittingen en hiermee op de haalbaarheid van uw toekomstige doelen. De kans dat u alleen door middel van sparen uw doelen gaat behalen, is klein. U hebt dus een grotere invloed op de nadelige gevolgen van inflatie dan u misschien denkt.

Ramón Wernsen MFP, CFP® is financieel planner in Alkmaar.