Hypotheek aflossen of oversluiten

Met de huidige lage spaarrente denken veel mensen aan aflossen of oversluiten van hun hypotheek. Maar aflossen is niet altijd de beste manier om op lange termijn uw hypotheeklasten te verlagen.

Of aflossen voor u voordelig is, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld in hoeverre u uitkomt met uw inkomen, hoeveel spaargeld en ander vermogen u heeft, of u daarmee spaart of belegt en uw persoonlijke houding tegenover risico en schuld.

Hypotheek oversluiten

Een goed alternatief voor aflossen kan het oversluiten van uw hypotheek zijn. Daarbij kijken wij niet alleen naar de effecten op korte termijn (lagere rente), maar ook of u de oversluitkosten (zoals de boeterente) op langere termijn terugverdient.

Bij een (bank)spaarhypotheek is oversluiten vaak helemaal niet gunstig en kan het zelfs leiden tot hogere maandlasten. Soms kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Maar overstappen kost geld: u betaalt advieskosten en u moet naar een notaris.

 

Hypotheeklasten bij ziekte of na een scheiding

Als u een woning koopt, gaat u er natuurlijk vanuit dat u de hypotheeklasten kunt betalen. Maar is dat ook nog het geval als u of uw eventuele partner ziek wordt, werkloos raakt of overlijdt? Of als u en uw partner uit elkaar gaan?

Een financieel planner van de VOFP onderscheidt zich van een reguliere hypotheekadviseur doordat hij of zij niet bemiddelt bij het afsluiten van de hypotheek. Uitgangspunt zijn de regelingen en producten die u al heeft. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een spaarpolis. Vervolgens bekijken wij of het zin heeft om daar iets aan te veranderen. Misschien voldoen de bestaande polissen, misschien ook niet. Omdat wij geen financiële producten verkopen, hebben wij er geen financieel belang bij of u een een nieuwe polis of hypotheek afsluit of niet. Daarom is ons advies objectief.

 

Integraal hypotheekadvies

In de meeste hypotheekadviezen worden alleen de risico’s voor het inkomen in kaart gebracht. Wij houden ook rekening met vermogen op spaar- en beleggersrekeningen, vermogen in uw onderneming, eventuele schenkingen en erfenissen etc. Ook kijken wij of uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract en testamenten op orde zijn, zodat u ook weet wat de gevolgen voor uw vermogen zijn bij een eventuele scheiding of onverhoeds overlijden (erfbelasting).

Zoek een financieel planner die u hypotheekadvies kan geven.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Annemarie van Amelrooij
Andrea Middel
Jolanthe van den Berg
Dick Kruijt
Diana Dutilh
Angelika Arntz
Fred Ruwe
Bart van Scherrenburg
Fons de Bilde CFP® MFP
Paul van der Kwast