Het onderwerp ‘Pensioen’ staat bij heel veel mensen niet bovenaan de lijst van hun interesses. Dus als er nieuwe regels voor pensioen komen per 1 januari 2023, wat denk je dan? Boeien? Zal mij worst wezen?
Dat zou kunnen. Maar wie slim is, benut deze periode van toegankelijke informatie. Waar je duidelijke informatie vindt, licht ik toe in deze korte blog.
Waarom nieuwe regels voor pensioen?
Samengevat zijn er drie belangrijke redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen:
-
Van vaag naar graag
Kort gezegd staat pensioen (lees: inkomen) te ver af van wat als belangrijk voor je voelt. Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen. Laat staan dat duidelijk is hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Een premieregeling wil zeggen dat je elke maand samen met je werkgever geld in een grote spaarpot stopt, waarna het geld wordt belegd. Je kunt ook op elk moment zien hoeveel geld er in je pensioenpot zit. Bij de meeste huidige regelingen is dat volstrekt ondoorzichtig.
Zo staat vast hoeveel geld (lees: premie) jij en je werkgever in aan de opbouw van jouw pensioen stoppen. Pensioen werkt als een grote spaarpot. Als je maar lang genoeg geld spaart, dan kun je er later lang genoeg geld uit opnemen.
-
Pensioeninkomen wordt variabel
De nieuwe regels zorgen ervoor dat pensioen meebeweegt met de stand van de economie. Sorry, dat klinkt vaag. Als er veel winst gemaakt wordt door bedrijven, loon in evenwicht is met wat het leven kost en de overheid voldoende geld heeft, dan gaat het ‘economisch goed’. Dan neemt de kans toe dat de winst op jouw pensioenspaarpot ook hoger is dan bij een slechtere economie. Want dan is er ook een kans dat het pensioen naar omlaag beweegt.
De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als je (bijna) met pensioen bent.
-
Inzicht in gevolgen loopbaan voor pensioen
Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De voorlichting volgens de oude pensioenregels past daar nu niet goed bij. Bouw je straks geen pensioen meer op via een werkgever of krijg je een andere pensioenregeling? Dan moet je straks beter kunnen zien wat dit betekent voor de hoogte van jouw pensioen. Een betere voorlichting vinden wij hard nodig.
Een goede voorbereiding
Je vraagt je misschien af of je nu al iets moet doen. Dat hoeft niet, maar ook hier geldt: wie slim is, komt in actie. Zodra duidelijk is wanneer jouw pensioen wordt aangepast naar het nieuwe stelsel, krijg je vanzelf bericht van jouw werkgever of via de financiële partij waar jouw pensioen is ondergebracht.
Wat je nu al wel kunt doen, is bekijken hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd via jouw werkgever(s). En hoeveel AOW (lees: pensioeninkomen van de overheid) je straks ontvangt. Die informatie vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Door die informatie te delen met een financieel planner van de VOFP verrijk je de informatie met onderwerpen zoals koopkracht, wel of niet aflossen op je hypotheek, wel of niet een (ander) huis kopen, wel of niet beleggen. Kortom daar kun je terecht om pensioen een onderdeel te maken van een groter geheel; een financieel plan op maat.
Op de website Onsnieuwepensioen.nl kan iedereen de belangrijkste informatie vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel akkoord gaan met de wijzigingen van het pensioen en het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen aannemen. Naar verwachting zullen de nieuwe regels per 1 januari 2023 gaan gelden.
Pensioen? Pas als het onderdeel is van een financieel plan gaat het leven!
Rik Smit is financieel planner en mediator bij Smit Vernooij c.s. te Landsmeer